Delivery to Malaysia only – Free delivery – All prices are inclusive of 6% GST

Privacy Policy


The Swatch Group (Malaysia) Sdn Bhd, as data users (as the term is defined in the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”))  and each of our respective related corporations (as the term is defined in the Companies Act 1965), affiliates, and associated companies (“Company”, “We”, “Us”, “Our”) (whether or not controlled by us) takes the security and privacy of your personal information very seriously. We have or will collect, record hold, store, use, disclose and / or process (collectively referred to as “Process”) personal information about you. This policy together with our Terms of Use and, if you buy from this website, the Conditions of Sale (and any other documents referred to in them) set out the basis on which we will Process any personal data obtained as a result of your use of this website and explains what cookies we use. All Processing of your personal data will be in accordance with the PDPA for the purposes for which the information was submitted. Please read the following carefully to understand our views and practices regarding your personal data, how we will treat it and how we use cookies.


Information we Process about you

We may collect and Process the following personal data about you:

(a)                master data: name and identification card number;

(b)               contact details: office telephone number, office email address, personal email address, personal mobile number, personal address;  

(c)                payment details: such as credit card details; and

(d)               your order details, details of your transaction due to the utilisation of our website, records of any correspondence sent to us by you;

(e)                details of your visits to this website including, but not limited to, traffic data, location data, weblogs and other communication data, whether this is required for our own purposes or otherwise and the resources that you access; and

(f)                any such information as we deem necessary or appropriate from time to time in connection with your contractual relationship with us;

(collectively, "Personal Data").

Please see the section below regarding cookies for more information about our use of cookies.

To the extent that you wilfully and voluntarily disclose to us any personal information whether or not coming within the definition of Personal Data above, of another individual, we shall assume, without independent verification, that you have obtained such individual's consent for the disclosure as well as the Processing of the same in accordance with the terms of this policy.

Sources of Personal Data

Your Personal Data has and / or will be obtained from the following sources, where applicable, or such other sources which we may see fit from time to time:

(a)                information provided or submitted by you through among others, as applicable, by filling in forms on this website, information provided at the time of registration in order to utilise this website, subscribing to our service, posting material, or requesting further services, when reporting a problem with this website, or when entering a competition or promotion sponsored by us,  and / or information submitted through surveys conducted by us;

(b)               as applicable, publicly available or publicly accessible information; and

(c)                such other written or verbal communications or documents delivered to us prior to and during the course of our contractual or pre-contractual dealings with you.

Where we store your Personal Data

The Personal Data that we collect from you may be transferred to, and stored at, a location in Switzerland (server location) or another location outside Malaysia.

All information you provide to us is stored on our secure servers. Any payment transactions will be encrypted using SSL technology. Where we have given you (or where you have chosen) a password which enables you to access certain parts of this website, you are responsible for keeping this password confidential. We ask you not to share a password with anyone.

Unfortunately, the transmission of information via the internet is not completely secure. Although we will do our best to protect your Personal Data, we cannot guarantee the security of your Personal Data transmitted to this website; any transmission is at your own risk. Once we have received your Personal Data, we will use strict procedures and security features to try to prevent unauthorised access.

Purposes for the Processing of your Personal Data

We Process your Personal Data for the purposes of ensuring that content from this website is presented in the most effective manner for you and for your computer;  to provide you with requested information, products or services; to carry out our obligations arising from any contracts entered into between you and us; to allow you to participate in interactive features of our service when you choose to do so; to notify you of any changes to our services; to provide you with information, products or services that you request from us or which we feel may interest you, where you have consented to be contacted for such purposes; and to notify you about any changes to our services.

We may also use your Personal Data, or permit selected third parties to use your Personal Data, to provide you with information about goods and services which may be of interest to you and we and / or they may contact you about these by post or telephone.

If you are an existing customer, we will only contact you by electronic means (e-mail or SMS) with information about goods and services similar to those which were the subject of a previous sale to you.

If you are a new customer, and where we permit selected third parties to use your Personal Data, we (or they) will contact you by electronic means only if you have consented to this.

If you do not want us to use your Personal Data in this way, or to pass your details on to third parties for marketing purposes, please tick the relevant box situated on the form in which we collect your data (the order form).

We may share non-personal, non-individual statistics or demographic information in aggregate form with our marketing partners, advertisers or other third-parties for research purposes. For example, we will not disclose to our marketing partners that you have purchased a specific product or that you are a member of Swatch The Club. However, we may disclose to them how many customers have purchased a product or how many people are members of Swatch The Club.

Through your use of this website, we may also gather certain information about your use of the website that does not identify you individually. Generally, this information is collected through "traffic data". We may collect and store such information automatically whenever you interact with this website. For example, we may collect your IP address, the hostname of your computer, browser information and reference site domain name every time you visit this website. We may also collect information regarding customer traffic patterns and site usage. This information does not, however, contain anything that can personally identify you; it is used to analyse and improve this website and to provide our customers with a fulfilling Internet experience. Please see the section below regarding cookies for more information about our use of cookies and when we will ask for your consent.

Disclosure of your Personal Data

You will appreciate that we are part of the Swatch Group of companies which operates in multiple jurisdictions. Accordingly, access to your Personal Data may be granted to other entities within the Swatch Group of companies, which means our subsidiaries, our ultimate holding company and its subsidiaries, including those established in the future who may be within or outside Malaysia for the purpose of data storage and managing your information more securely and efficiently at group level.

We may also disclose your Personal Data to third parties who help us to administer this website or to provide the services you are requesting (such as our internet service providers),  as well as to our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers. These third parties must at all times provide the same levels of security for your Personal Data as Swatch.

In the event that we sell or buy any business or assets, we may disclose your Personal Data to the prospective seller or buyer of such business or assets.

If  the Company or substantially all of its assets or any member of our group are acquired by a third party, Personal Data held by it about its customers will be one of the transferred assets.

We may have to disclose your Personal Data where we are under a duty to do so; or share your Personal Data to government agencies, statutory authorities and industry regulators in order to comply with any legal obligation; or in order to comply with an order of a court of competent jurisdiction; or in order to enforce or apply our Terms of Use or Conditions of Sale and other agreements; or to protect the rights, property, or safety of  the Company or any member of our group, our customers, or others. This includes exchanging information with other companies and organisations for the purposes of fraud protection and credit risk reduction.

Please be rest assured that consistent with the law, we will only disclose the minimum amount of Personal Data which we deem necessary for the purposes stipulated herein and that we will take all appropriate safeguards to ensure the integrity and security of the Personal Data.

Your rights of access to Personal Data and limiting Processing

You have the right to ask us not to Process your Personal Data for direct marketing purposes. We will usually inform you (before collecting your Personal Data) if we intend to use your Personal Data for such purposes or if we intend to disclose it to any third party for such purposes. You can exercise your right to prevent such processing by checking certain boxes on the forms we use to collect your Personal Data.

You have the right not to consent to our use of certain cookies. Please see the section below on cookies for more information on this.

This website may, from time to time, contain links to and from the websites of our partner networks, advertisers and affiliates. If you follow a link to any of these websites, please note that these websites have their own privacy policies and that we do not accept any responsibility or liability for these policies. Please check these policies before you submit any personal data to these websites.

The PDPA gives you the right to access and / or to correct and / or to limit the Processing of the Personal Data held about you. Your right of access can be exercised in accordance with this legislation. Any access request may be subject to a reasonable fee to meet our costs in providing you with details of the information we hold about you.

Access to information

Use of Cookies and Spyware

We never use or install spyware on your computer, nor do we use spyware to retrieve information from your computer.

Like many websites, we use "cookies", which are files stored on your computer's hard drive by your browser. Cookies help us to identify account holders and to optimize their site experience. 

Most browsers accept cookies automatically but allow you to disable them. The help menu on most browsers will tell you how to prevent your browser from accepting new cookies, how to have the browser notify you when you receive a new cookie and how to disable cookies all together. You can also disable or delete cookies you have previously accepted if you wish to. 

We recommend that you leave cookies "turned on" so that we can offer you a better experience on this website. If you use your browser settings to block all cookies (including strictly necessary cookies) , you may still use our website, but you may not be able to access parts of our site and / or certain parts of it may not work or may not work as well.

We use the following cookies: 

Strictly necessary cookies. These are cookies that are required for the operation of our website and for you to be able to complete services you ask for, such as online purchases. They include, for example, cookies that enable you to log into secure areas of our website, use a shopping cart or make use of e-billing services. 

Performance cookies. These “analytical” cookies allow us to collect information about how visitors use our website, for example to count visitors and to see how visitors move around our website. They record your visit to our website, the pages you have visited and the links you have followed. These cookies do not collect information that identifies you. All information is anonymous. This helps us to improve the way our website works. Some of these cookies are provided by third parties such as Google Analytics and AddThis.

Targeted/Advertising Cookies. These are used to deliver adverts more relevant to you and your interests. They are also used to help measure the effectiveness of the advertising campaign. Some of these cookies are provided by third party advertisers. You do not have to accept them in order to use our website.

Some of our cookies are provided by third parties and are subject to their Privacy Policies. For more information about Google Analytics, please see their website at http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html. For more information about AddThis, please see their website at http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy. The data that they collect may be transferred to, and stored at, a destination outside Malaysia, in particular the USA. By accepting their cookies, you agree to this transfer, storing or processing.

You may occasionally get cookies from companies advertising on our website. We do not control these cookies, and these cookies are not subject to our Privacy and Cookies policy.

Changes to our Privacy Policy

Any changes we may make to our Privacy Policy in the future will be posted on this page and, where appropriate, notified to you by e-mail.

Providing Personal Data

Save for direct marketing purposes, it is obligatory for you to provide all of the categories of Personal Data which we request from you for the  rest of the purposes stipulated above.

Failure to supply and consent to the Processing of Personal Data in this regard will result in us being unable to provide you with the information, notices, services and / or products requested and will affect the ability of the parties to enter into the necessary agreement in relation to the provision of our services to you.

Although it is optional for you to provide Personal Data which we request from you for direct marketing purposes, failure to provide your consent for the Processing of the same in this regard will result in us and / or our selected authorised third parties from becoming unable to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls and text messages) or via social media concerning related and unrelated products and services offered by us and our affiliated business partners which we consider will or may interest you.

Contact

Please address all requests and/or questions or concerns which you may have regarding the subject matter and contents of this policy to Mr. Yeo Peck Chuan, Finance Division of The Swatch Group (Malaysia) Sdn Bhd,  by email at peckchuan.yeo@swatchgroup.com.my, by fax at 603-20508995 or by telephone at 603-20508900.

 


 

Dasar Privasi Swatch

The Swatch Group (Malaysia) Sdn Bhd, sebagai pengguna data (sebagaimana terma tersebut ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”)) dan setiap satu perbadanan berkaitan kami masing-masing (sebagaimana terma tersebut ditakrifkan dalam Akta Syarikat 1965), ahli gabungan, dan syarikat berkaitan kami (“Syarikat”, “Kami”) (sama ada dikawal oleh kami atau tidak) amat menitikberatkan keselamatan dan privasi maklumat peribadi anda. Kami telah atau akan mengumpul, merekodkan, memegang, menyimpan, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses (dirujuk secara kolektif sebagai “Memproses”) maklumat peribadi tentang anda. Dasar ini bersama-sama dengan Terma-terma Penggunaan kami dan, jika anda membuat pembelian daripada laman web ini, Syarat-syarat Penjualan (dan sebarang dokumen lain yang dirujuk di dalamnya) membentangkan asas untuk kami Memproses sebarang data peribadi yang diperolehi berikutan penggunaan laman web ini oleh anda dan menjelaskan apakah ‘cookies’ yang kami gunakan. Semua Pemprosesan data peribadi anda adalah selaras dengan PDPA bagi tujuan maklumat tersebut diberikan. Sila baca maklumat berikut dengan teliti untuk memahami pendapat dan amalan kami tentang data peribadi anda, bagaimana kami menggunakannya dan bagaimana kami menggunakan ‘cookies’.

Maklumat yang Diproses oleh kami tentang anda

Kami mungkin mengumpul dan Memproses data peribadi berikut tentang anda:

 

(a)                data induk: nama dan nombor kad pengenalan;

(b)               butir-butir hubungan: nombor telefon pejabat, alamat e-mel pejabat, alamat e-mel peribadi, nombor mudah alih peribadi, alamat peribadi;  

(c)                butir-butir pembayaran: seperti butir-butir kad kredit; dan

(d)               butir-butir pesanan anda, butir-butir transaksi anda berikutan penggunaan laman web kami, rekod sebarang surat-menyurat yang dihantar kepada kami oleh anda;

(e)                butir-butir lawatan anda ke laman web ini termasuk tetapi tidak terhad kepada data trafik, data lokasi, weblog dan data komunikasi lain, sama ada dikehendaki bagi tujuan kami sendiri atau sebaliknya dan sumber yang diakses oleh anda; dan

(f)                sebarang maklumat yang kami anggap perlu atau sesuai dari semasa ke semasa berhubung dengan perhubungan kontrak anda dengan kami;

(secara kolektif, "Data Peribadi").

Sila lihat bahagian di bawah tentang ‘cookies’ untuk maklumat lanjut tentang penggunaan ‘cookies’ oleh kami.

Setakat mana anda dengan sukarela mendedahkan kepada kami sebarang maklumat peribadi sama ada menurut definisi Data Peribadi di atas atau sebaliknya, tentang individu lain, kami akan mengandaikan, tanpa penentusahan bebas, bahawa anda telah mendapatkan kebenaran individu tersebut terhadap pendedahan tersebut serta untuk Memprosesnya selaras dengan terma-terma dasar ini.

Sumber Data Peribadi

Data Peribadi anda telah dan / atau akan diperolehi daripada sumber berikut, jika berkenaan, atau sebarang sumber lain yang kami anggap wajar dari semasa ke semasa:

(a)                maklumat yang diberikan atau diserahkan oleh anda melalui, antara lainnya, jika berkenaan, dengan mengisi borang di laman web ini, maklumat yang diberikan pada masa pendaftaran untuk menggunakan laman web ini, melanggan perkhidmatan kami, memuat naik bahan, atau meminta perkhidmatan lanjut, apabila melaporkan masalah dengan laman web ini, atau apabila memasuki peraduan atau promosi yang ditaja oleh kami, dan / atau maklumat yang diberikan melalui kaji selidik yang dilaksanakan oleh kami;

(b)               jika berkenaan, maklumat yang tersedia kepada orang ramai atau yang boleh diakses oleh orang ramai; dan

(c)                sebarang komunikasi bertulis atau lisan lain atau dokumen yang diserahkan kepada kami sebelum dan semasa urusan kontrak atau pra-kontrak antara kami dan anda.

Di mana kami menyimpan Data Peribadi anda


Data Peribadi yang kami kumpul daripada anda boleh dipindahkan ke, dan disimpan di, lokasi di Switzerland (lokasi pelayan) atau lokasi lain di luar Malaysia.

Semua maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami disimpan di pelayan selamat kami. Semua transaksi pembayaran akan disulitkan menggunakan teknologi SSL. Jika kami telah memberikan kepada anda (atau anda memilih) kata laluan yang membolehkan anda mengakses bahagian-bahagian tertentu dalam laman web ini, anda bertanggungjawab merahsiakan kata laluan ini. Kami meminta agar anda tidak berkongsi kata laluan dengan orang lain.

Malangnya, penghantaran maklumat melalui internet tidak benar-benar selamat. Meskipun kami akan berusaha sedaya upaya untuk melindungi Data Peribadi anda, kami tidak boleh menjamin keselamatan Data Peribadi anda yang dihantar kepada laman web ini; sebarang penghantaran adalah atas risiko anda sendiri. Apabila kami menerima Data Peribadi anda, kami akan menggunakan prosedur dan ciri-ciri keselamatan yang ketat untuk cuba menghalang akses yang tidak dibenarkan.

Tujuan Pemprosesan Data Peribadi anda

Kami Memproses Data Peribadi anda bagi tujuan memastikan bahawa kandungan daripada laman web ini dipaparkan dalam cara paling berkesan untuk anda dan komputer anda; untuk menyediakan maklumat, produk atau perkhidmatan yang diminta oleh anda; untuk melaksanakan obligasi kami berbangkit daripada sebarang kontrak yang dimasuki antara anda dan kami; untuk membolehkan anda turut serta dalam ciri-ciri interaktif perkhidmatan kami jika anda memilih untuk berbuat demikian; untuk memaklumkan anda tentang sebarang perubahan pada perkhidmatan kami; untuk memberikan maklumat, produk atau perkhidmatan yang diminta oleh anda daripada kami atau yang kami anggap mungkin menarik minat anda, jika anda membenarkan kami menghubungi anda bagi tujuan tersebut; dan untuk memaklumkan anda tentang apa-apa perubahan pada perkhidmatan kami.

Kami juga mungkin menggunakan Data Peribadi anda, atau membenarkan pihak ketiga terpilih menggunakan Data Peribadi anda, untuk memberikan maklumat kepada anda tentang barangan dan perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda, dan kami dan / atau mereka mungkin menghubungi anda tentangnya melalui pos atau telefon.

Jika anda pelanggan sedia ada, kami hanya akan menghubungi anda melalui cara elektronik (e-mel atau SMS) dengan maklumat tentang barangan dan perkhidmatan yang serupa dengan barangan atau perkhidmatan yang sebelum itu dijual kepada anda.

Jika anda pelanggan baru, dan jika kami membenarkan pihak ketiga terpilih menggunakan Data Peribadi anda, kami (atau mereka) hanya akan menghubungi anda melalui cara elektronik jika anda membenarkannya.

Jika anda tidak mahu kami menggunakan Data Peribadi anda dalam cara ini, atau untuk memberikan butir-butir anda kepada pihak ketiga bagi tujuan pemasaran, sila tanda rait dalam petak yang berkenaan dalam borang di mana kami mengumpul data anda (borang pesanan).

Kami mungkin berkongsi statistik bukan peribadi, bukan individu atau maklumat demografik dalam bentuk agregat dengan rakan pemasaran kami, pengiklan kami atau pihak ketiga lain bagi tujuan penyelidikan. Misalnya, kami tidak akan mendedahkan kepada rakan pemasaran kami bahawa anda telah membeli produk khusus atau bahawa anda ahli Swatch The Club. Walau bagaimanapun, kami boleh mendedahkan kepada mereka berapa ramai pelanggan telah membeli sesuatu produk atau berapa ramai orang telah menjadi ahli Swatch The Club.

Menerusi penggunaan laman web ini oleh anda, kami juga boleh mengumpul maklumat tertentu tentang penggunaan laman web oleh anda yang tidak mengenal pasti anda secara individu. Secara amnya, maklumat ini dikumpul melalui "data trafik". Kami mungkin mengumpul dan menyimpan maklumat tersebut secara automatik apabila anda berinteraksi dengan laman web kami. Misalnya, kami mungkin mengumpul alamat IP anda, nama hos komputer anda, maklumat pelayar dan nama domain tapak rujukan setiap kali anda melawat laman web ini. Kami juga mungkin mengumpul maklumat tentang corak trafik pelanggan dan penggunaan laman. Walau bagaimanapun, maklumat ini tidak mengandungi apa-apa yang boleh mengenal pasti anda secara peribadi; maklumat ini digunakan untuk menganalisis dan memperbaik laman web ini dan memberikan pengalaman Internet yang memuaskan kepada pelanggan kami. Sila lihat bahagian di bawah tentang ‘cookies’ untuk maklumat lanjut tentang penggunaan ‘cookies’ oleh kami dan bila kami akan meminta kebenaran anda.

Pendedahan Data Peribadi anda

Anda memahami bahawa kami adalah sebahagian daripada Kumpulan syarikat Swatch yang beroperasi di pelbagai bidang kuasa. Oleh itu, akses kepada Data Peribadi anda mungkin diberikan kepada entiti lain di dalam Kumpulan syarikat Swatch, yang bermaksud anak syarikat kami, syarikat induk muktamad kami dan anak syarikatnya, termasuk yang ditubuhkan di masa hadapan yang mungkin terletak di dalam atau di luar Malaysia bagi tujuan penyimpanan data dan untuk menguruskan maklumat anda dengan lebih selamat dan cekap pada peringkat kumpulan.

Kami juga mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga yang membantu kami mentadbir laman web ini atau menyediakan perkhidmatan yang diminta oleh anda (seperti penyedia perkhidmatan internet kami), serta kepada juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau profesional kami yang lain. Pihak ketiga ini hendaklah pada semua masa menyediakan tahap perlindungan yang sama terhadap Data Peribadi anda seperti Swatch.

Sekiranya kami menjual atau membeli sebarang perniagaan atau aset, kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada bakal penjual atau pembeli perniagaan atau aset tersebut.

Jika Syarikat atau hampir semua asetnya atau mana-mana ahli kumpulan kami diperoleh oleh pihak ketiga, Data Peribadi yang disimpan olehnya tentang pelanggannya akan menjadi salah satu aset yang dipindahkan.

 

Kami mungkin terpaksa mendedahkan Data Peribadi anda jika kami mempunyai kewajipan berbuat demikian; atau berkongsi Data Peribadi anda kepada agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industri untuk mematuhi sebarang kewajipan undang-undang; atau untuk mematuhi perintah mahkamah dengan bidang kuasa kompeten; atau untuk menguatkuasakan atau menerapkan Terma-terma Penggunaan atau Syarat-syarat Penjualan kami dan perjanjian lain; atau untuk melindungi hak, harta, atau keselamatan Syarikat atau mana-mana ahli kumpulan kami, pelanggan kami, atau lain-lain. Ini termasuk bertukar maklumat dengan syarikat dan organisasi lain bagi tujuan perlindungan daripada penipuan dan pengurangan risiko kredit.

Yakinlah bahawa sejajar dengan undang-undang, kami hanya akan mendedahkan seberapa sedikit Data Peribadi yang kami anggap perlu bagi tujuan yang dinyatakan di dalam ini dan bahawa kami akan mengambil semua langkah perlindungan yang sesuai untuk memastikan keutuhan dan keselamatan Data Peribadi.

Hak anda untuk mengakses Data Peribadi dan membataskan Pemprosesan

Anda berhak meminta agar kami tidak Memproses Data Peribadi anda bagi tujuan pemasaran langsung. Kami biasanya akan memaklumkan anda (sebelum mengumpul Data Peribadi anda) jika kami bercadang menggunakan Data Peribadi anda bagi tujuan tersebut atau jika kami bercadang mendedahkannya kepada mana-mana pihak ketiga bagi tujuan sedemikian. Anda boleh melaksanakan hak anda untuk menghalang pemprosesan tersebut dengan meletakkan tanda pangkah pada petak tertentu dalam borang yang kami gunakan untuk mengumpul Data Peribadi anda.

Anda berhak untuk tidak membenarkan kami menggunakan ‘cookies’ tertentu. Sila lihat bahagian di bawah tentang ‘cookies’ untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini.

Laman web ini mungkin, dari semasa ke semasa, mengandungi pautan kepada dan daripada laman web rangkaian rakan perniagaan, pengiklan dan ahli gabungan kami. Jika anda mengikut pautan kepada mana-mana laman web ini, sila ingat bahawa laman web tersebut mempunyai dasar privasi mereka sendiri dan bahawa kami tidak menanggung sebarang tanggungjawab atau liabiliti untuk dasar tersebut. Sila semak dasar tersebut sebelum anda menyerahkan sebarang Data Peribadi kepada laman web tersebut.

PDPA memberikan hak kepada anda untuk mengakses dan / atau membetulkan dan / atau membataskan Pemprosesan Data Peribadi yang disimpan tentang anda. Hak akses anda boleh dilaksanakan selaras dengan perundangan ini. Sebarang permintaan untuk akses mungkin dikenakan fi yang munasabah untuk menampung kos kami untuk memberikan kepada anda butir-butir maklumat yang disimpan oleh kami tentang anda.

Akses kepada Maklumat

Penggunaan ‘Cookies’ dan Perisian Intip

Kami tidak pernah menggunakan atau memasang perisian intip di komputer anda, dan kami juga tidak menggunakan perisian intip untuk mendapatkan maklumat daripada komputer anda.

Seperti banyak laman web, kami menggunakan "cookies", iaitu fail yang disimpan di pemacu keras komputer anda oleh pelayar anda. ‘Cookies’ membantu kami mengenal pasti pemegang akaun dan memaksimumkan pengalaman mereka di laman web kami. 

Kebanyakan pelayar menerima ‘cookies’ secara automatik tetapi membenarkan anda melumpuhkannya. Menu ‘help’ di kebanyakan pelayar akan memaklumkan anda bagaimana untuk menghalang pelayar anda daripada menerima ‘cookies’ baru, bagaimana untuk memastikan pelayar memaklumkan anda apabila anda menerima ‘cookie’ baru dan bagaimana untuk melumpuhkan ‘cookies’ dengan sepenuhnya. Anda juga boleh melumpuhkan atau memadamkan ‘cookies’ yang sebelum itu diterima oleh anda jika anda mahu. 

Kami mengesyorkan agar anda membiarkan ‘cookies’ dipasang atau "turned on" supaya kami boleh menawarkan pengalaman lebih memuaskan kepada anda di laman web ini. Jika anda menggunakan seting pelayar anda untuk menahan semua ‘cookies’ (termasuk ‘cookies’ yang benar-benar perlu), anda masih boleh menggunakan laman web kami tetapi anda mungkin tidak dapat mengakses bahagian-bahagian tertentu di laman kami dan / atau bahagian-bahagian tertentu di dalamnya mungkin tidak berfungsi atau tidak berfungsi dengan sepenuhnya.

Kami menggunakan ‘cookies’ berikut: 

‘Strictly necessary cookies’. Ini adalah ‘cookies’ yang diperlukan bagi operasi laman web kami dan agar anda dapat melengkapkan perkhidmatan yang diminta, seperti pembelian dalam talian. ‘Cookies’ ini termasuk, misalnya, ‘cookies’ yang membolehkan anda  log masuk ke dalam kawasan selamat di laman web kami, menggunakan ‘shopping cart’ atau menggunakan perkhidmatan e-pengebilan. 

‘Performance cookies’. ‘Cookies’ berbentuk analisis ini membolehkan kami mengumpul maklumat tentang bagaimana pelawat menggunakan laman web kami, misalnya untuk menghitung bilangan pelawat dan pergerakan pelawat di laman web kami. ‘Cookies’ ini merekodkan lawatan anda ke laman web kami, halaman yang anda lawati dan pautan yang diikuti. ‘Cookies’ ini tidak mengumpul maklumat yang mengenal pasti anda. Semua maklumat adalah tanpa nama. Ini membantu kami mempertingkatkan cara pengendalian laman web kami. Sesetengah ‘cookies’ ini disediakan oleh pihak ketiga seperti Google Analytics dan AddThis.

‘Targeted/Advertising Cookies’. ‘Cookies’ ini digunakan untuk menyampaikan iklan yang lebih relevan kepada anda dan minat anda. ‘Cookies’ ini juga membantu mengukur keberkesanan kempen pengiklanan. Sesetengah ‘cookies’ ini disediakan oleh pengiklan pihak ketiga. Anda tidak perlu menerimanya untuk menggunakan laman web kami.

Sesetengah ‘cookies’ kami disediakan oleh pihak ketiga dan tertakluk kepada Dasar Privasi mereka. Untuk maklumat lanjut tentang Google Analytics, sila layari laman web mereka di http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html. Untuk maklumat lanjut tentang AddThis, sila layari laman web mereka di http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy. Data yang mereka kumpul mungkin dipindahkan kepada, dan disimpan di, destinasi di luar Malaysia, khususnya Amerika Syarikat. Dengan menerima ‘cookies’ mereka, anda menyetujui pemindahan, penyimpanan atau pemprosesan ini.

Anda mungkin kadang kala mendapat ‘cookies’ daripada syarikat yang meletakkan iklan di laman web kami. Kami tidak mengawal ‘cookies’ ini dan ‘cookies’ ini tidak tertakluk kepada dasar Privasi dan ‘Cookies’ kami.

Perubahan pada Dasar Privasi kami

Sebarang perubahan yang mungkin kami lakukan pada Dasar Privasi kami di masa hadapan akan dipaparkan di halaman ini dan jika sesuai akan dimaklumkan kepada anda melalui e-mel.

Penyediaan Data Peribadi

Kecuali bagi tujuan pemasaran langsung, anda wajib menyediakan semua kategori Data Peribadi yang diminta oleh kami daripada anda bagi tujuan lain yang ditetapkan di atas.

Kegagalan untuk memberikan dan membenarkan Pemprosesan Data Peribadi dalam hal ini akan menyebabkan kami tidak dapat memberikan maklumat, notis, perkhidmatan dan / atau produk yang diminta dan akan menjejaskan keupayaan pihak-pihak untuk memasuki perjanjian yang diperlukan berhubung dengan penyediaan perkhidmatan kami kepada anda.

Meskipun anda tidak wajib memberikan Data Peribadi yang diminta oleh kami bagi tujuan pemasaran langsung, kegagalan anda untuk memberikan kebenaran bagi Pemprosesannya dalam hal ini akan menyebabkan kami dan /atau pihak ketiga terpilih yang dibenarkan oleh kami tidak dapat menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, kaedah telekomunikasi (panggilan telefon dan pesanan teks) atau melalui media sosial tentang produk dan perkhidmatan berkaitan dan tidak berkaitan yang ditawarkan oleh kami dan rakan niaga gabungan kami yang kami anggap akan atau mungkin menarik minat anda.

Hubungi Kami

Sila tujukan semua permintaan dan/atau soalan atau kebimbangan anda tentang perkara ini dan kandungan dasar ini kepada Encik Yeo Peck Chuan, Bahagian Kewangan The Swatch Group (Malaysia) Sdn Bhd,  melalui e-mel di peckchuan.yeo@swatchgroup.com.my, melalui faks di 603-20508995 atau melalui telefon di 603-20508900.